Svérázný příběh | Podivuhodný život osamělého pošťáka


Název v originále: Le facteur émotif
Autor: Denis Thériault
Nakladatelství: Plus
Žánr: společenský román, poezie
Série: -
Počet stran: 152
Čteno: 28. března 2018, v češtině

Bilodo pracuje jako pošťák, nedokáže se ale bavit s lidmi okolo sebe. Životy jiných lidí objevuje prostřednictvím dopisů, které čte a tím porušuje listovní tajemství. Jednoho dne narazí na dopis psaný v haiku a rozhodne se na něj odpovědět. Stane se nakonec s pošťáka básník?

Má prostý pošťák právo hrát si na básníka? Čekáme snad od pštrosa, že bude hrát na bendžo? Jezdí snad hlemýžď na kole?

Tuhle knížku jsem si vybrala úplně náhodou, a to právě kvůli motivu haiku. Tenhle druh japonských básní jsem si oblíbila, když jsme je kdysi zkoušeli psát na letním táboře. A haiku skutečně nezklamaly, naopak jsem si je opravdu užila. Musím vzdát hold překladatelce, protože přeložit haiku tak, aby si zachovala smysl a zároveň formu, není vůbec jednoduché.

Co se samotného děje týče, jsem trochu na rozpacích. Příběh působí nádherně a v knížce se můžete s klidem ztratit - jde o ideální oddechové čtení na jedno odpoledne. Problém je ale v tom, že děj působí reálně. Kdyby se ovšem něco podobného stalo ve skutečném světě, nejspíš bych to považovala za divné a Bilodo by vypadal jako psychopat.


Ačkoli sám na taneční parket nikdy nevkročil, dnes v noci snil o tom, že spolu se Ségolène radostně víří v pestrých kulisách slavnosti uprostřed města, jež něčím připomíná historické centrum Québecu a něčím zase guadeloupské město Pointe-à-Pitre.

Kromě toho představa, že Podivuhodný život osamělého pošťáka čtu kdekoli jinde než na gauči s hrnkem čaje mě od knihy odrazuje. Ona se totiž moc jinak číst nedá. Nepochopíte to kouzlo. A já mám doteď tak trochu pocit, že mi tohle kouzlo uniklo i tak, že se zkrátka kniha minula účinkem...

Každopádně jde o hodně svérázný příběh, který vám buď sedne, nebo ne. A já bohužel patřím do té druhé skupiny - i když chápu, co na tom ostatní vidí, mě to zkrátka tak neohromilo. Knihu vám můžu doporučit, pokud si potrpíte na osobité příběhy s určitým kouzlem, nebo pokud jste fanoušky tradiční japonské kultury.


Nad jejich hlavami zaburácel hrom, jako by někdo otevřel obrovský sáček s chipsy, a nebe se protrhlo.

Podivuhodný život osamělého pošťáka je svérázný příběh, který si buď zamilujete, nebo vám vůbec nesedne. Překlad haiku se povedl skvěle a děj působí kouzelně. V realitě bych ale protagonistu považovala za psychopata a jeho chování přinejmenším za podivné. Knihu nelze číst jinak než jako oddechovku, například v autobuse plném lidí byste si ji nejspíš neužili. To, co se ostatním tolik líbilo, mě neoslovilo. Pokud ale patříte mezi fanoušky japonské kultury, nebo máte rádi svérázné a kouzelné příběhy, Pošťák se vám jistě bude líbit.


Celkové hodnocení: 2,5/5

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Ereading. Titul můžete koupit tady.

Marky

Komentáře

  1. Fakt se ti to nelíbilo? Mě tahle knížka totiž strašně moc láká, tak nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je těžké - do jisté míry líbilo a do jisté zase tak úplně ne. Ono hrozně záleží, v jaké náladě to člověk čte.

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.