Parádní letní jednohubka | Láska & gelato

Název v originále: Love & Gelato
Autor: Jenna Evans Welch
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, romantika, contemporary
Série: -
Počet stran: 288
Čteno: 20. - 21. června 2017, v češtině

Lina tráví prázdniny v italské Florencii, ale dvakrát nadšená rozhodně není. Touhle cestou totiž uskutečňuje poslední přání své maminky, která zemřela na rakovinu. Když ale Lina najde starý matčin deník, zjišťuje, že se ve Florencii možná neocitla úplně náhodou...


"Víš, lidé přijíždějí do Itálie z různých důvodů, ale zůstávají jen ze dvou."
"A to?"
"Kvůli lásce nebo gelatu."
"Amen."

Víte, co jsem si na téhle knize nejvíc oblíbila? To, že se nepřetvařuje. Ani autorka, ani hlavní hrdinka, ani příběh si na nic nehrají. Láska & gelato je zkrátka letní slaďárna, která zahřeje u srdce, pohladí po duši a vykouzlí úsměv na rtech. Jde o jednoduchý a milý příběh se sympatickými postavami, zasazený do krásné Itálie. Nic víc, nic méně. 

Romantická linka byla sice od začátku docela průhledná, ale vůbec mi to nevadilo. Užila jsem si totiž především to, jak se díky vznikajícímu vztahu vyvíjel i charakter hlavní hrdinky. Do Florencie přijela Lina jako naivní a trochu namyšlená Američanka, ale za pár dní se z ní vyklubala docela sympatická holka.

"První pravidlo pro komunikaci s Italy," zavrčel Ren, "je nezapomenout, že milujou, když se jich zeptáš na cestu, a něco ti odpoví, i když nemají ani páru, jestli je to správně."

Moc mě bavily také zápisky z deníku Lininy matky, které se v knize čas od času objevily. Prostřednictvím deníku se Lina dozvídala o italském dobrodružství své maminky, o kterém předtím neměla ani ponětí. Díky tomu se taky částečně začíná vyrovnávat se ztrátou toho nejbližšího a nejmilovanějšího člověka. Začne navštěvovat různá místa, o kterých čte a díky tomu poznává Florencii jinýma očima. Mě deníkové zápisky v knihách baví vždycky, ale v této knize jsem si je opravdu zamilovala. Snad bych jen ocenila, kdyby byly v knize vytištěné větším nebo čitelnějším fontem. S tímhle jsem totiž měla docela potíže.

Příběh rychle utíká a knihu máte za jedno či dvě odpoledne přečtenou, ani nevíte jak. Rozhodně nečekejte žádné veledílo, ale jen odpočinkový a příjemný letní příběh. Možná v něm zahlédnete nějaké to klišé, občas bude nějaký rozhovor působit uměle, nebo se vám bude zdáte nějaká postava plochá, ale ve výsledku na tom stejně nezáleží...

A ano, nepřeslechli jste se. Právě jsem přirovnala prvního kluka, do kterého jsem se zamilovala, k šunkovému sendviči.

Ještě je tu ovšem jedna věc, o které bych se měla zmínit... jídlo! Lina ve Florencii neochutná zdaleka jen slavné gelato (zmrzlinu), ale i spoustu dalších dobrot. Autorka tak svými skvělými popisy vynikajících pokrmů mučí všechny, kteří zrovna nesedí v italské kavárně a všechno to výborné jídlo si nemůžou dopřát. Včetně mě.

Láska & gelato je letní slaďárna, který si nehraje na nic víc, než je. Můžete se těšit na předvídatelnou, ale roztomilou romantickou linku, díky které se vyvíjí charakter hlavní hrdinky. Prostřednictvím deníkových zápisků své matky Lina odhaluje její tajemství a objevuje krásnou Florencii, a díky tomu se začne vyrovnávat se ztrátou své milované maminky. Kniha se čte neuvěřitelně rychle a skvěle si u ní odpočinete. A nesmím zapomenout na gelato a spoustu dalších dobrot, kterými vás autorka bude při čtení mučit. No nezní to parádně?

Celkové hodnocení: 4/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství CooBoo.
Chcete taky ochutnat italské gelato? Nejlepší zmrzlinárna je tady.

Jaká je vaše oblíbená příchuť gelata?
Marky

Komentáře