Když seriál vyhraje nad knihou | Prvních 100

Název v originále: The 100
Autor: Kass Morgan
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, sci-fi
Série: Prvních 100 #2
Počet stran: 280
Čteno: 23. - 25. listopadu 2016, v češtině

Země je po jaderných válkách neobyvatelná, a tak se lidstvo přesunulo na vesmírné stanice. Co když se ale na planetě dá žít znovu? Rada se rozhodne vyslat sto nezletilých kriminálníků, aby otestovali životní podmínky a případně zajistili Zemi pro návrat lidí. Možná všichni zemřou, ale možná dostanou všichni šanci na nový život.

Kdyby měl vodu popsat, řekl by, že chutnala jako směs Země a oblohy - a dal by pěstí každému, kdo by se mu za to smál.

Tohle je jeden z mála případů, kdy jsem se k adaptaci dostala dříve než k předloze: nejprve jsem shlédla první řadu seriálu The 100, než jsem se pustila do čtení knihy. A musím bohužel přiznat, že tentokrát za mě jednoznačně zvítězil seriál. Důvod je jednoduchý: v knize naprosto chybí děj. Příběh se nikam neposunuje, na Zemi se nikdo o nic nezajímá a o jakékoli akci si můžete nechat jen zdát. Seriál v tomhle ohledu boduje - někdy u něj napětím ani nedýcháte.

Kniha byla spíš zaměřená na postavy a vztahy mezi nimi. Příběh vypráví několik různých postav, bohužel ovšem trvalo až neuvěřitelně dlouho, než jsem si jednotlivé úhly pohledu přestala plést. Žádná z postav mi skutečně nepřirostla k srdci a důvodem je nejspíš to, že si s nimi autorka nedala žádnou velkou práci, takže vyzněly ploše a černobíle.

"Není nic, co by se nedalo odpustit. Ne, když to někdo udělá ze správných důvodů."

Přesto mě ale bavilo Prvních 100 číst a stránky mi pod rukama utekly jako voda. Kromě toho se mi vážně líbily flashbacky, tedy vzpomínky z minulosti jednotlivých charakterů, díky nimž jsem se dozvěděla více nejen o nich, ale také o celé společnosti, která ve vesmíru žije. Také mě zaujalo číst o fungování vesmírné lodi... protože ta na rozdíl od stovky naivních teenagerů na Zemi nějak fungovala. Ale to už předbíhám.

Celkově jsem byla zklamaná - čekala jsem sci-fi pecku a dostalo se mi YA románku s plochými postavami a bez děje. Nezbývá než doufat, že jde o takovou anotaci nebo zkrátka úvod do celé série (momentálně má celkem čtyři díly). Pokud vás tenhle příběh vážně zaujal, doporučuji dát knize šanci, ale pokud se vám nezalíbí, zkuste radši podle mého  mnohem podvedenější seriál.

Na nikom jiném mu vlastně nijak zvlášť nezáleželo.
Když ale vrhl letmý pohled na Clarke, která se sehnula, aby přivoněla ke světle růžové květině, a slunce se jí zalesklo ve zlatých pramenech vlasů, najednou si tím nebyl jistý.

Prvních 100 je první díl sci-fi série o stovce mladých kriminálníků, kteří se pokouší po válce znovu osídlit planetu Zemi. Bohužel se seriál povedl více než kniha. Příběhu chybí jakákoli akce, autorka se spíše zaměřila na postavy Ty ovšem působí ploše a já měla problém od sebe jednotlivé úhly pohledu odlišit. Přes to všechno se kniha četla rychle a slouží jako jednoduchý úvod do celé série. Také mě bavily flashbacky a fungování vesmírné lodi. Jinak ovšem jde o průměrný YA románek a pokud vám nesedne, rozhodně dejte šanci seriálu.

Celkové hodnocení: 2,5/5

Koukáte na seriálové adaptace knih? Máte pr mě nějaká doporučení?
Marky

Komentáře

  1. taky to beru jako prumer... a serial jsem sledovala, ale prestalo me to bavit, protoze me uz stvaly vsechny ty intriky a neschopnost cokoli dodrzet...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.