Správně slyšíme (ne)jen ušima... | Malý princ - RC review

Název v originále: Le Petit Prince
Autor: Antoine de Saint Exupéry
Interpret: Eduard Cupák
Nakladatelství: Audiostory
Žánr: filozofie, společenská próza
Délka: 1 hodina, 49 minut
Posloucháno: 9. listopadu 2015

O čem to je?
Poté, co letec ztroskotá uprostřed pouště, potká kouzelného Malého prince. Už zbývá jen málo vody a šance na opravu letadla také nejsou zrovna vysoké, ale letec díky Malému princi zjišťuje, že ne vždycky je důležité právě to, co se nám důležité zdá. Ale kdo to vlastně je Malý princ? 

Hodnocení
Malý princ už dnes patří mezi klasiky, ale svět se pořád ještě neshodl, kam tohle dílo zařadit. Je v povinné četbě pro střední školy, zároveň je to pohádka a stejně tak patří mezi filozofické knihy pro dospělé. Já osobně jsem tuhle knížku četla už několikrát a pokaždé jsem si z ní odnesla něco jiného, nového a specifického... A to ještě ani nejsem dospělá (kdo ví, co mi přinese pak)! 


Co je důležité, je očím neviditelné. Správně vidíme jen srdcem.

Každopádně se čtenáři této knihy dělí na dvě skupiny: buď Malého prince milujete, nebo vás
 vůbec nezaujal a neoslovil. V druhém případě to ovšem může být proto, že jste dílo pana Exupéryho správně nepochopili.

A knížka jako Malý princ jakoby přímo volala po audioknižním zpracování, které se ovšem dá velmi lehko zkazit. Eduard Cupák se ovšem na vyprávění takto citlivého příběhu opravdu hodí a dodává mu patřičné emoce v místech, kde je to potřeba. Cupákův hlas plynule přechází z jedné kapitoly do další a sedí jak letci, tak Malému princi. To stojí rozhodně za povšimnutí, protože jsou to dvě velmi odlišné postavy a muselo být opravdu těžké najít interpreta, který by jim charakterově a hlasově seděl oběma.

"Dospělí si potrpí na číslice. Když jim vypravujete o novém příteli, nikdy se vás nezeptají na věci podstatné. Nikdo vám neřeknou: Jaký má hlas? Které jsou jeho oblíbené hry? Místo toho se zeptají: Jak je starý? Kolik má bratrů? Kolik váží? Kolik vydělává jeho otec? Teprve potom myslí, že ho znají..."

zdroj
Také hudební doprovod se moc povedl. Kapitoly jsou od sebe odděleny pěknou pomalou melodií, která je tak krátká, že vás udrží pi poslouchání, ale přesto tak dlouhá, abyste si na chvilku od povídání odpočinuli. Co jsem ovšem nepochopila, je takzvaná "dohra" - hudba, která po skončení audioknihy ještě chvíli hraje, ale zdá se mi příliš dlouhá. Podle mě by bylo hezčí, kdyby byla audiokniha uzavřená stejně, jako byly oddělovány kapitoly...

Audiokniha trvá necelé dvě hodiny a musím říct, že mi bylo na konci opravdu líto, že není delší. Pohádkovou atmosféru, kterou dokázal Eduard Cupák skvěle navodit, jsem si užívala od první minuty až do poslední chvíle (když tedy nepočítáme "dohru") a ještě po doposlouchání se mě chvíli držela... Načež jsem neodolala a audioknihu si pustila ještě jednou. Protože proč ne?

Nikdy nejsme spokojeni tam, kde jsme.

Názor na obálku
Všechny obálky s původními ilustracemi jsou překrásné, protože se ke knize hodí a doplňují ji přesně tak, jak mají... A ty ošklivé přece hledat nebudu - pokud nějaké jsou, vidět je nepotřebuji!

842578The Little Prince38540412617037

Shrnutí
Malý princ patří mezi knihy, které by si měl přečíst každý - a to pokud možno hned několikrát. Každá věta má něco do sebe, u čtení se můžete smát, plakat i přemýšlet. V audioknižním podání se příběh také moc povedl. Emoce jsou zdůrazněny na správných místech a až na "dohru" se celé poslechové zpracování moc povedlo. Takže si Malého prince určitě poslechněte, protože správně slyšíme (ne)jen ušima...

Celkové hodnocení: 5/5

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji webu Audiotéka, kde ji také můžete zakoupit.

Marky

Komentáře

  1. Malého prince jsem četla dvakrát, naposledy k maturitě :) Byla jsem překvapená, jak moc se mi napodruhé líbil, teď jsem ho byla schopná vstřebat opravdu se vším všudy, a ne jen jako dětskou pohádku :) Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já ještě ani neodmaturovala a už jsem ho četla víc než pětkrát :D Děkuji :)

      Vymazat
  2. Před pár měsíci jsem audioknihu poslouchala a byl to úžasný zážitek. Pan Cupák to opravdu nádherně navyprávěl. A s tou dohrou musím souhlasit. Všímám si, že u většiny audioknih to nahonec "pokašlá" právě hudba - ať už mezi kapitolami (což není tento případ) nebo nakonci.

    Byla si úspěšně přidána do seznamu knižních blogerů - http://www.cathychloupkova.cz/2015/12/knizni-blogeri.html . :) Děkuji za vyplnění a případné šíření seznamu dál. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to těžké vybrat správný hudební doprovod :) Děkuji :)

      Vymazat
  3. Je fakt, že napoprvé jsem Malého prince taky vůbec nepochopila (budiž omluvou, že to bylo ještě na základní škole), ale při každém dalším přečtení tu knihu miluju víc a víc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že já jsem k této knížce byla vedena už odmalička, protože mí rodiče ji mají oba moc rádi (a to táta normálně vůbec knihy nečte!) - takže to mám asi trochu jinak...

      Vymazat
  4. Jako malá jsem Malého prince moc ráda neměla, nerozuměla jsem mu, ale teď ho miluju. Čím více člověk poznává hodnoty života, tím víc rozumí takovým moudrým knížkám.

    https://bekaknihomolka.wordpress.com/2015/12/01/pravy-vylet-pana-broucka-do-mesice/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To záleží, jak u koho - a jako malá jsi z něj určitě taky něco měla, jen ti to možná tak nepřijde ;)

      Vymazat
  5. ahoj. Tvoji recenzi jsme si dovolili nasdílet na stránky naší komunity na Facebooku "Recenze knih a audioknih". Pokud budeš mít zájem, můžeš na našich stránkách pravidelně přispívat svými recenzemi, my je pak budeme umisťovat na Timeline stránek a zařazovat do alb podle kategorií. Děkujeme!!! Správce stránek Honza

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.