Návod na výrobu záložky + SOUTĚŽ | Vánoce s Books are my life...

Úvodní článek do projektu najdete zde.


Ahojky!
Na dnešek jsem si pro vás opět nachystala něco speciálního. Jak už jsem jistě aspoň tak milionkrát psala, už je tomu zhruba dva roky, co jsem přestala kupovat vánoční a narozeninové dárky. Neděste se, já jen přešla na vyrábění! Nakoupím si, co potřebuji, ale dárky zásadně vyrábím... A věře nebo ne, všichni jsou spokojení, i když jejich dárky nejsou drahé. To, co musíte umět ocenit, je čas a úsilí vložené do dárku a ne jeho cena! A abych se dostala k podstatě dnešního článku: Naučím vás vyrábět záložky, kterými můžete obdarovat své blízké - čtenáře i nečtenáře. Není to nic složitého, ale vypadají hezky... Tak hurá na ně!

N50ueqc9o99hovspmjpv9aq1z5765ed5
Než začneme, koukněte se, co to vlastně vyrábíme...


Co budete potřebovat:
  • izolepu
  • lepidlo (tekuté, tužkové nebo jakékoliv jiné - hlavně aby lepilo!)
  • nůžky
  • tužku/mikrotužku/propisku
  • pravítko, nebo lépe trojúhelník (je to praktičtější)
  • barevné papíry libovolného počtu barev
Postup:
Z barevného papíru si vyrobíme osm malých čtverců o hraně 5,5 cm - z těch budou okvětní plátky květiny, a jeden větší čtverec o hraně 12,5 cm, který bude sloužit jako základ záložky.

7gd3tcejtshzour8i35aogzgcnosaftoLyqg5798vmbzehm8frw0igx3efwp1rhk

Začneme s velkým čtvercem, jehož dva horní rohy ohneme do středu jako na prvním obrázku. Rohy k sobě slepíme izolepou - doporučuji je slepit zespoda, aby se vám lépe přilepovala květina, ale povinností to není. Poté přehneme spodek tak, aby se spodní hrna dotýkala slepených horních rohů a vše přilepíme lepidlem (viz obrázek 2). Vše pečlivě uhladíme. Následně si vezmeme jeden s menších čtverců a přehneme ho napůl vertikálně, horizontálně i po úhlopříčkách. To samé uděláme se všemi ostatními malými čtverci.


Enbphl6vvo0qcypxohn6stz1r7nq3eleZjyvqjvpzp6rld9j7b0e80ibnxy22g90

Pak vytvoříme okvětní plátky. Ze čtverce uděláme trojúhelník tak, že vmáčkneme prostřední horizontální hrany k sobě na vertikální a pečlivě uhladíme Poté si trojúhelník otočíme prostřední špičkou dolů, vezmeme z každé strany jeden roh a ohneme je do středu nahoru. To samé opakujeme se všemi osmi čtverci.

0ous974qxfj4xvbisj3o9b22wnrjk5p4V55otyiseotsxb1efqb5kp1nj7xaw4a7

A začneme přilepovat! Doporučuji vždycky natřít lepidlem vždycky jednu stranu - já zvolila levou, protože se to pak lépe lepí k sobě a méně k prstům. Poslední lístek ale musíme natřít z obou stran a vsunout mezi dva vedlejší. Já jsem ještě dolepila odstávající plochy zepředu i zezadu, ale není to povinností. Nakonec přilepíme květinu na podklad a máme hotovou základní verzi!

62lg7gysuznankgjw8qo4ft5o52buamu

Já jsem se ještě nakonec rozhodla přidat jednu menší květinu doprostřed, aby byla záložka trochu elegantnější. Do prostředka můžete také přidat lesklý kamínek, samolepku nebo cokoliv jiného - záleží na vás, ale pokud bylo vaše skládání trochu nepřesné, udělá se vám uprostřed dírka, kterou je dobré zakrýt. A pak už jen založíme do knížky a je hotovo!

Ještě než se vrhneme na otázky pro blogerky (pro více informací koukněte do úvodního článku projektu), dostáváte jedinečnou možnost - pošlete mi do 31. 12. 2015 na facebookovou stránku blogu nebo na mail marky48dsp@gmail.com fotku vaší hotové záložky/ek a napište mi, komu ji darujete a můžete vyhrát knihu!

1) Jak Tě vlastně napadlo založit si blog o knížkách?
Já ti vlastně ani nevím. Asi tak, jako většinu blogerů. Nějakou dobu jsem sledovala blogerskou knižní scénu a řekla jsem si: "Jo, tohle bych mohla dělat taky." Čtu od malička a v mém okolí třeba i pár čtenářů je, ale jsou spíš svátečními nadšenci, nebo čtou jiné žánry než já a já jsem toužila po místě, kde bych svou lásku ke knihám mohla sdílet s lidmi, kteří čtou totéž co já a pobavím se s nimi o konkrétních titulech. S psaním jsem neměla žádné zkušenosti, ale řekla jsem si, že to se poddá. Moje rané pokusy o recenze jsou teď zpětně spíš úsměvné. Netvrdím, že jsem dnes bůhvíjak nadaná spisovatelka, ale zcela nekriticky musím přiznat, že tam určitý posun je a že jsem za ty dva roky odvedla kus práce.


2) Jakou knížku bys letos nejraději našel/našla pod stromečkem?
Už nějakou dobu si brousím zuby na nádhernou knížku Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru a taky Prvních patnáct životů Harryho Augusta. Ráda bych si doplnila knihovničku i o mé oblíbené tituly, které jsem již četla, ale mám jen v elektronické podobě jako třeba Saeculum, Nemám co ztratit nebo S láskou, Rosie.


3) S jakou knižní postavou bys nejraději oslavil/a Vánoce?
To je hrozně nefér otázka, pokud bych si musela vybrat jen jednu. Ale jelikož to nemůžeš ovlivnit, dovolím si pravidla upravit k obrazu svému. 
Nabízí se tu jedna velmi očividná odpověď - na Vánoce bych se chtěla mrknout do Doupěte a smlsnout si na té obrovské a láskyplné hostině, kterou by připravila paní Weasleyová. Nemuselo by to být špatné ani v Bradavicích, se všemi dvanácti stromky, které by Hagrid přitáhl do velké síně a spoustou jídla od domácích skřítků (jo, jídlo je pro mě nejen o Vánocích fakt důležité).
Nebránila bych se ale ani večeři ve dvou s Markem Watneyem, ať už na Marsu, nebo na Zemi. Vím, že s tímhle chlapíkem bych se ani chvíli nenudila a to bychom ani nepotřebovali dárky a televizní pohádky.
Podívala bych se i za agenty CHERUB. Vánoce v kampusu musí být úžasné a i když je to určitě čas, kdy nejvíc myslí na svou původní rodinu, jsou si jistě vzájemnou oporou a umí si to užít po svém, když zrovna nejsou na misích.
A na závěr by se mi líbily i Vánoce v Bullerbynu. Pravé švédské, se všemi z těch tří statků a se všemi tradicemi a zvyky.


4) Bez které knihy si nedokážeš představit zimu?
Vlastně moc nerozděluji knihy podle ročních období. Nemám žádnou specificky přiřazenou k určitému datu v kalendáři. Zkrátka v zimě i v létě čtu to, co se mi zrovna dostane pod ruku.


5) Co bys popřál/a ostatním knihomolům a knižním blogerům k Vánocům?
Popřála bych jim, aby našli nějaké ty krásně symetrické balíčky pod svým vánočním stromečkem, ale také aby od nich občas zvedli zrak a užili si svátky s rodinou, nacpali si pupky cukrovím, nezadusili se kostmi z kapra a aby zažili ty pravé bílé vánoce, kdy se za okny sypou vločky a nastává to nejlepší období na lyžování a další zimní sporty, po jejichž celodenním provozování jsou tak unavení, že si svého teplého pelíšku a dobré knížky v něm cení více, než kdykoli jindy.


6) Máš knihomolská nebo blogerská novoroční předsevzetí? Jaká? A držíš se jich?
Nedávám si žádná předsevzetí. Jsem člověk, který lpí na plnění slibů a hrozně ho rozruší, když to nevyjde. O to horší by to bylo se sliby, které jsem dala sama sobě. Většinou zvládnu cokoli, co si umanu, ale nevidím důvod si dávat nějaká předsevzetí. Pokud chci něco změnit, prostě to udělám a nemusím se k tomu nějak speciálně odhodlávat.
Nabízí se jich spousta, ale já jsem se svým knihomolským a blogerským životem spokojená a pokud přijdu na něco, co by se dalo dělat líp, zkusím to kdykoli a ne zrovna začátkem nového roku.


7) A nakonec: Jaké nově vycházející knihy se nemůžeš dočkat v příštím roce?
Přiznám se, že ediční plány moc nesleduju. Mám co dělat, abych zvládla těšení se na tu spoustu knih, které již vyšly, natož abych se nervovala nedočkavostí u těch, které nakladatelství teprve plánují vydat. Vyhlídnutou mám akorát novinku od Caitlin Moran - Jak stvořit dívku, kterou by mělo vydat nakladatelství Host tuším někdy na jaře. Rozhodně se těším na cokoli, co vydá Alpress od Jamese Pattersona a co se týče audioknih, asi se zblázním nadšením, až vyjde Marťan (One hot book).


Na viděnou zítra!
Marky

Komentáře

  1. To bych mohla vyzkoušet, kamarádky, s nimiž se uvidím šestadvacátého, by to mohly ocenit! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pokusit se můžu, ale výsledek nezaručuju :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO já taky ne :D Tohle byl asi až třetí pokus, který jsme se odvážila nafotit :D

      Vymazat
  3. Závidím ti tvojí zručnost :D Já jsem hroznej nešamourek, takže bych to nezvládla :D A spíš bych olepila všechno okolo :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, každý má něco... Ale jestli tě třeba baví psát, můžeš vyzkoušet druhou soutěž na mém blogu, kterou najdeš tady: http://marky-books.blogspot.be/2015/12/dopis-jeziskovioblibenemu-spisovateli.html

      Vymazat
  4. Juuuwa to vypada super! Skoda ze jsem na handmade napprosto leva :D :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, každý má něco ;) A kdyžtak můžeš zkusit některou z dalších soutěží na blogu :)

      Vymazat
  5. Ooo to asi vyzkouším, ne že bych neměla záložek už dost :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ta záložka je naprosto super... určiitě si ji zkusím vyrobit (jen co mi přestane třeštit hlava a zbavím se virozy) :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.