Seznam knih na léto 2015

Hello summer!

Ani já jsem nedokázala odolat sepsání seznamu knih, které bych chtěla přečíst tohle léto. Rozhodla jsem se tak především proto, že koncem srpna odjíždím na roční studijní pobyt a do té doby bych ráda minimalizovala svoji fyzickou TBR poličku - tedy papírové knihy, které doma mám a ještě jsme je nečetla. Ještě bych chtěla upozornit, že knihy jsou řazeny podle toho, jak leží na poličce a ne v pořadí, v jakém je chci číst. Ale už se na to vrhneme, jinak bychom tu byli ještě hodně dlouho...


Pro začátek tu máme dva díly odpočinkové a romantické dilogie od Janny Han - To All the Boys I've Loved Before (✔) a P.S. I Still Love You (✔). Na obě knížky se už moc těším, protože v zahraničí je tahle dilogie hodně oblíbená. Původně jsem se chtěla účastnit společného čtení druhého dílu, ale balíček s knihami dorazil až v půlce měsíce a já čtení v angličtině nerada hrotím, takže si obě knížky nechávám na prázdniny. 

Ale tím moje plány se čtením v angličtině nekončí. Další titul, který na mě na poličce čeká, je Will Grayson, Will Grayson (✔) od Johna Greena a Davida Levithana. Tuhle knihu už sem si koupila opravdu dávno, ale zatím jsem neměla příležitost se do ní začíst. Je mi to trochu líto, ale pořád mám šanci to dohnat...

15749186 20698530 17208924

Další knížkou je Šepotání (✔) od A. G. Howard, které jsem si pořídila v květnu na Světě knihy. Od té doby na mě pořád čeká na poličce a je to jedna z knih, na které se v létě těším nejvíc. Jsem zarytým milovníkem Alenky v říši divů (ano, kromě koček jsem blázen i do něčeho jiného) - jak filmu, tak knihy. Proto je pro mě tahle kniha naprostý must-read, i kdyby se sebevíc lidem nelíbila.

Nevěřili byste, že jsem pořád ještě nečetla ani Ostrov lhářů (✔) od E. Lockhart. Tuhle knihu jsem si také pořídila na knižním veletrhu v květnu, ale šetřím si ji proto, že ji hodlám přečíst na jeden zátah. Zkrátka si myslím, že to tak bude nejlepší. A protože tolik času jsme zatím neměla, Ostrov lhářů pořád čeká na poličce...

Od Hostu mám ještě Morantologii od Caitlin Moran. Tato knížka je psána ve formě krátkých sloupků a fejetonů, ve kterých se autorka vyjadřuje na různá témata. Podle mě to zní více než zajímavě a názory ostatních čtu ráda - proč bych jinak louskala tolik recenzí?

24911229 25244065 22874644

Na řadu přijde určitě také druhý díl mnou opěvované Dlajlamovy kočky od Davida Michieho, který nese název Dalajlamova kočka a umění příst (✔). Je to první kniha, kterou mám doma podepsanou, ale ještě jsem  ji nemohla přečíst, protože si ji půjčila mamka. Ale moc se jí líbila, takže se mám na co těšit...

A máme tu další druhý díl jedné z mých oblíbených sérií: Druhou stříbrnou knihu snů (od Kerstin Gier. Nejdřív jsem se jí nemohla dočkat, ale teď mi leží na poličce. Ale nechci se do žádné knihy nutit, takže čekám, až na ni budu mít tu správnou náladu... 

Na Světě knihy jsem se vážně rozšoupla, takže na mě čeká ještě další kniha, kterou jsem si tam pořídila, a to Tím všechno začíná od Robyn Schneider. Původně jsem si knihu vůbec nechtěla koupit, ale Deny el Infian mě přesvědčila, že je to jako John Green nebo spíš lepší, takže jsem ji zkrátka musela mít.

25405846 25214028 23122389

Jako další je na řadě re-reading jedné z nejlepších sérií na téhle planetě. Ano, uhodli jste to. Budu znovu číst Harryho Pottera (✔ 7/7) od J. K. Rowling - jak jinak, když už jsem si ho konečně pořídila i domů a nemusím si ho půjčovat z knihovny. Ještě jednou se vás ptám: Chtěli byste se zúčastnit společného čtení/re-readingu Harryho Pottera?

Ještě tu mám jednu anglickou knihu, a to The Perks of Being a Wallflower (✔) od Stephena Chbosky. Všichni tuhle knihu a film tolik opěvují a já se po zkušenosti s Johnem Greenem pokusím o její čtení v angličtině. Knihy tohoto rázu totiž podle mě lépe vyzní v původním jazyce.

Aby té angličtiny nebylo málo, chtěla bych zvládnout také I'll Give You the Sun od Jandy Nelson. Většina z vás určitě četla její známější knihu Nebe je všude, která vyšla i v češtině, ale já si řekla, že zkusím tu, která vyšla jen v angličtině, protože to jsem prostě já. A když se mi bude líbit, Nebe si můžu koupit vždycky...

9226958 15950494 23573418

Ještě tu mám svoje poslední úlovky z květnového veletrhu - sérii Hex Hall od Rachel Hawkins, kterou jsem tam ukořistila za rekordní cenu (dohromady stály všechny tři knihy 87 korun). A i když chci číst i Harryho Pottera, stejně se na ni těším.

Také na mě čeká výhra z jedné blogové soutěže, kterou je Muž jménem Ove (✔) od Frederika Backmana. Vzhledem k tomu, že v Česku už vyšla i Babička pozdravuje a omlouvá se, měla bych se čtením vychvalovaných Backmanových knih co nejrychleji začít. Jenže takových knih je zkrátka moc...

V jedné další soutěži jsme taky vyhrála pátý díl série Nástrojů smrti od Cassandy Clare, kterým je Město ztracených duší. Čtvrtý díl pod názvem Město padlých andělů mám ve čtečce, takže si asi udělám takový malý maraton a třeba se s trochou štěstí dostanu až k šestému dílu, který se jmenuje Město nebeského ohně. Jen doufám, že mě tahle série nepřestane bavit.

13394318 22047261 21922006


Tohle je tady z mé fyzické TBR poličky vše, i když předpokládám, že některé knihy vyjdou a já jim neodolám, a taky si půjčím nějaké knih z knihovny. A pochopitelně nesmím zapomínat na e-knihy a recenzní výtisky.

Pokud jste některou z těchto knih četli, napište mi prosím do komentářů, jak se vám líbila. Za každý názor budu moc ráda - čím delší komentář tím lépe!
Marky
Edit: Knihy označené (✔) jsem už přečetla.

Komentáře

  1. Z tvojho zoznamu som čítala len dve knižky a to Will Grayson, Will Grayson a The Perks of Being Wallflower :) obidve sa mi neskutočne páčili a považujem ich skutočne za jedny z mojich najobľúbenejších :3 A spoločný re-reading Harryho Pottera by bol skvelý nápad, pretože aj ja sa chystám prečítať minimálne prvé dva diely cez toto leto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme moc ráda, že se ti knihy líbily a že bys do re-readingu šla :)

      Vymazat
  2. The Perks of Being a Wallflower zrovna čtu. Je to srozumitelná angličtina, krásně se čte. Já doslova miluju filmovou podobu. Je to asi můj neoblíbenější film vůbec. Je plný skvělých myšlenek.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Plánů máš spoustu, takže ti budu určitě držet palce, abys to všechno stihla. Šepotání se spoustě lidem zrovna moc nelíbilo, ale já byla nadšená, tak snad tě taky chytne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že jenom v Šepotání se shodneme. Snad se k tomu dostanu tak jak mám v plánu, jinak chci ještě přečíst knížky co mám půjčené z knihovny (3) a pak chci ještě přečíst Elitu, Úklady královského dvora, Strážkyně králových tajemství, Eleanor a Park a pak něco od Lindsey Kelk :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslela, že už ho všichni četli! Eleanor a Park mám jako e-knihu a Elita je skvělá!

      Vymazat
  5. Podľa mňa dobrý výber ! :) All the Boys I've Loved Before a P.S. I Still Love You by som si prečítala rada aj ja. Taktiež aj Šepotáni. Nech sa ti ich podarí prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že nejsem sama, kdo je ještě nečetl. Doufám, že se to podaří i tobě :)

      Vymazat
  6. Ostrov lhářů si chci taky hrozně moc přečíst! :-D The Perks of Being a Wallflower mě taky hodně zaujalo, ale na čtení v angličtině opravdu nemám, takže bych knihu chtěla zkusit v češtině a pak možná i film :-D Ať se Ti čtecí plány vydaří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem poslední, kdo ho ještě nečetl? :D To jsem tedy překvapená! Snad se vydaří i tobě...

      Vymazat
  7. Moc hezké plány :) Já budu číst Bouři mečů, která má asi 1200 stránek, takže mi to bude na většinu prázdnin stačit. A také budu číst něco anglického (teď mám rozečteného prvního Harryho Pottera)

    OdpovědětVymazat
  8. Na Will Grayson Will Grayson a Oveho sa tiež v blízkej dobe chystám :3 Na I´ll give you the sun sa fakt teším, ale to čakám na preklad, nechce sa mi to zháňať :D Ostrov lhářů, Morantologie a Hex Hall sa mi naozaj veľmi páčili :3 Hoci Hex Hall som čítala už dávnejšie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si I'll Give You the Sun objednávala přes Amazon... Všichni četli Hex Hall dávno, ale mě to nějak minulo, tak musím dohánět ;)

      Vymazat
  9. Ostrov lhářů mě hodně láká :)

    OdpovědětVymazat
  10. To máš dobrý, že máš v letní četbě takhle jasno :D Pro mě to je spíš velká neznámá, ačkoliv na Šepotání a Ostrov lhářů se také chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím mít - nechci tu rok nechávat nepřečtené knížky :D

      Vymazat
  11. Ostrov lhářů mě překvapil, myslela jsem, že to bude další romanťárna, ale ve skutečnosti to bylo moc dobré! :) The Perks of being a wallflower je jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla... Srdcovka a film taky stojí za to (hlavně pokud se ti líbí Logan Lerman!). Tím všechno začíná mě hodně zklamalo, hlavní postava se tam chovala...moc strojeně, řekla bych. A Will Grayson, Will Grayson mi už dva roky leží na poličce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, taky se ho trochu bojím... Logaaaan! :D Tak toho se teď taky trochu bojím. Ale na Willa se těším ;)

      Vymazat
  12. Tolik skvělých knih! Chtěla bych přečíst asi všechny, co tu máš ty :D mé plány na léto se zítra objeví na mém blogu. Nikde nemůžu sehnat druhý díl ze série Hex Hall :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jsem zapomněla, že do četby Harryho bych se taky ráda zapojila, já ho totiž ještě nikdy nečetla, jsem ostuda :-(

      Vymazat
    2. Už jsem tvé plány zkoukla, máš je zajímavé :) A to nevadí, nejsi jediná - tedy já ho četla, ale znám dost knihomolů, kteří ne :D

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.