Sarkasmus a druhé Bradavice... | Škola dobra a zla - recenze

22194872Název v originále: The School for Good and Evil
Autor: Soman Chainani
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: sci-fi, YA
Série: Škola dobra a zla #1
Počet stran: 416
Čteno: 30. března - 2. dubna 2015

Každé čtyři roky se v Galvadonu ztratí dvě děti - jedno milé a krásné, druhé zlé a ošklivé. Má se za to, že je Školník odnáší do Školy dobra a zla, odkud pak vychází jako kladné a záporné pohádkové postavy. Sofie si je jistá, že se z ní stane krásná princezna a její kamarádka Agáta se perfektně hodí na čarodějnici. Jenže je vzhled opravdu všechno? A je Škola dobra a zla tak idylická, jak na první pohled vypadá?


Že je Škola dobra a zla krásná pohádka, vám tu asi nemusím vyprávět. Je to vidět z obálky (která je mimochodem naprosto dokonalá) a taky z anotace. Navíc jste o téhle nádherné knize už určitě slyšeli. Aby těch pochval ale nebylo málo, musím i já přispět svou troškou do mlýna...

V první řadě je tu samozřejmě úžasný chytlavý příběh, který budete nadšeně hltat od první až do poslední stránky. Mně se sice konec zdál trochu uspěchaný, ale to nejspíš bylo proto, že jsem byla napnutá jako kytarová struna a chtěla honem vědět, jak to všechno dopadne. Čím více se příběh blížil ke konci, tím víc jsem se na něj těšila, ale zároveň se ho bála.

school for good and evil - Google Search To souvisí i s dalším důležitým aspektem -naprostou nepředvídatelností. U čtení Školy dobra a zla si můžete vytvořit sebevíc teorií a myslet si, že jste na všechno přišli, ale Soman Chainani (aneb autor, jehož jméno by mělo mít návod na vyslovování) vás vždycky dokáže překvapit a vzít vám vítr z plachet.

Samozřejmě se musím také zmínit o nádherném prostředí, kterým Škola dobra a zla rozhodně je. Bavilo mě spolu s Agátou a Sofií objevovat všechna její zákoutí a po dlouhé době jsem se v nějakém knižním prostředí cítila stejně dobře, jako v Bradavicích... Kromě toho, že škola je naprosto krásná a já se už jen kvůli ní nemůžu dočkat druhého dílu, se mi moc líbilo, že Škola zla je popisována se Sofiinou sebestředností a Škola dobra naopak s Agátinou podivínskostí...

Tím se dostáváme k postavám, které byly opravdu velmi originální. Příběh se točí hlavně kolem krásné a sebestředné Sofie a upřímné a sarkastické Agáty. Se Sofií jsem sice na začátku trochu bojovala a nemohla si na ni zvyknout, ale časem jsem se smířila s tím, že zkrátka je, jaká je. S Agátou to ale bylo jiné - oblíbila jsem si ji hned na prvních stránkách a pořád jsem jí fandila... Dokonce ještě teď mi při vzpomínce na její sarkasmus cukají koutky!

Do Školy dobra a zla jsem se pouštěla trochu s nedůvěrou, ale myslím, že nakonec nebylo proč. Krásný pohádkový a zároveň napínavý příběh jsem si moc užila a hltala jsem stránky jednu za druhou. Prostředí i postavy se mi opravdu moc líbily a vlastně vůbec nemám co vytknout...



Kniha: 5/5
Obálka: 5/5


Marky

Komentáře

  1. Poslední dobou mám dost naládu na pohádky, takže bych se do téhle série opravdu chtěla pustit. Snad mi to jednou vyjde :) Skvělá recenze. Určitě bys mě na knížku nalákala, kdybych se na ni už nechystala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak se přestaň chystat a koukej si ji sehnat :D

      Vymazat
    2. Kdyby to jen šlo :D Ale těch knih je tolik! :D

      Vymazat
    3. To já vím, ale ne všechny jsou tak skvělé, takže mazej! :D

      Vymazat
  2. Už se těším až celou sérii budu mít doma. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, nalákala jsi mě na knihu, kterou si už nějaký ten pátek chci přečíst :D ale snad příští měsíc (nebo ten další) bych se k ní už mohla dostat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a to jsem moc ráda :) Koukej se k ní dostat hned, vážně stojí za to!

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.